1/9/16

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

« ...ανάμεσα σ΄αυτούς τους νεκρούς υπάρχουν δύο Ρώσοι. Είναι ψηλοί, γεροδεμένοι, με μακριά χέρια και τα μάτια τους είναι γουρλωμένα και πεντακάθαρα. Είναι δύο εξειδικευμένοι εργάτες, δύο σταχανοβίτες. Ορισμένοι Γερμανοί στρατιώτες τους κοιτάζουν σιωπηλοί. Ένας απ΄ αυτούς ψάχνει τριγύρω για λουλούδια, αλλά δεν υπάρχουν παρά κόκκινα λουλούδια στο χωράφι, ένα είδος παπαρούνας. Ο στρατιώτης διστάζει μπροστά σ’ αυτά τα λουλούδια κι έπειτα ξεριζώνει μία δέσμη στάχυα και μ’ αυτά τα στάχυα καλύπτει τα δύο σβησμένα πρόσωπα...»

«...Ο αέρας είναι χλιαρός. Το σιτάρι κυματίζει στον άνεμο και τα χωράφια με τη σόγια αναπέμπουν ένα μεταξένιο θρόισμα. Στα καμποχώραφα τα ηλιοτρόπια – δάση ολόκληρα – περιστρέφονται αργά γύρω από τους μακριούς μίσχους με κατεύθυνση προς τον ήλιο κι ανοίγουν νωχελικά το μεγάλο κίτρινο μάτι τους. Τεράστια λευκά σύννεφα κατρακυλάνε από τον ουρανό, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες κοιμούνται ξαπλωμένοι μες στα αυλάκια, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με στάχυα... » 
 

Το παραπάνω κείμενο, αν και δημοσιογραφική ανταπόκριση, μοιάζει περισσότερο με λυρικό επιτάφιο. Ρώσοι και Γερμανοί, στρατιώτες και εργάτες, ζώντες και νεκροί, παπαρούνες και στάχυα. Τα δάση από ηλιοτρόπια τονίζουν την ηλιακή μεταφυσική του τελευταίου εμφυλίου πολέμου της λευκής φυλής.
 
Η γερμανική εκστρατεία εναντίον της σοβιετικής Ρωσίας υπήρξε ένα καθοριστικό επεισόδιο στον μεγάλο πόλεμο αλληλοεξόντωσης μεταξύ των αδερφών, ευρωπαϊκών λαών. Συγκρούστηκαν Άθεοι εναντίον Παγανιστών, Υλιστές εναντίον Ρομαντικών, Εθνικοσοσιαλιστές εναντίον Κομμουνιστών. Αλλά παρέμεναν οι ίδιοι εκείνοι Ρώσοι και Γερμανοί, που τον προηγούμενο αιώνα είχαν συμμαχήσει με τους Βρετανούς για να σταματήσουν τη μεγάλη στρατιά του Ναπολέοντα, τη γαλλική στρατιά που αν επικρατούσε, θα ένωνε από τότε την ευρωπαϊκή ήπειρο σε μια νέα Αυτοκρατορία.
 
Η δική μας κοσμοθεώρηση - το ηρωικό ιδεώδες, η ρομαντική προσέγγιση, οι ελληνορωμαϊκές καταβολές, η προτεραιότητα στην αισθητική, η πίστη σε μια ανώτερη ανθρωπότητα - έχει προφανείς εκλεκτικές συγγένειες.  Οι στολές μάχης των Βάφεν SS μας φαίνονται ασύγκριτα ομορφότερες από τις κακόγουστες φορεσιές «τσουβάλια» του ρωσικού στρατού. Και αποστρεφόμαστε την τακτική των Σοβιετικών που χρησιμοποιούσαν εκτενώς τις μογγολικές δυνάμεις της επικράτειάς τους.
 
Ωστόσο, επιβάλλεται σήμερα η νηφάλια περισυλλογή πάνω στον ευρύτερο ενδοφυλετικό χαρακτήρα της σύγκρουσης. Γιατί εμείς που πιστεύουμε στην ενότητα της Ευρώπης, θαυμάζουμε εξίσου τον Φρήντριχ Χαίλντερλιν με τον Αλεξάντρ Πούσκιν και δεν ξεχνούμε πως ο Νίτσε διάβαζε Ντοστoγιέφσκι.
 
 

 
Το κείμενο: Απόσπασμα της ανταπόκρισης του Ιταλού λογοτέχνη και δημοσιογράφου Κούρτσιο Μαλαπάρτε από τα σοβιετικά πεδία των μαχών (Gurgio Malaparte, ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΒΟΛΓΑ. Γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση – Πολιορκία του Λένινγκραντ, 1941-1942. Κεφάλαιο 6: ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ).
Η εικόνα: Γραμματόσημο όπου απεικονίζεται σκηνή μάχης των WAFFEN SS (Πρώτη πολεμική σειρά γραμματοσήμων, έκδοση του 1943, προς τιμήν των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων).
Η ιεράρχηση των λαών: Οι Ρώσοι και οι Γερμανοί είναι μεγάλα έθνη, με σπουδαία συνεισφορά στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Παραμένουν όμως στη δεύτερη σειρά, λίγο πίσω από τους Άγγλους, μαζί με τους Φράγκους και τους Ισπανούς. Για ευκολονόητους λόγους, την κορυφή της πολιτισμικής πυραμίδας μοιράζονται μόνον οι Έλληνες και οι Ιταλοί.

5 σχόλια:

Allobrogix είπε...

Χαίρε Ιππότη του Ήλιου,
δώσε σε μας σε παρακαλώ μια ολοκληρωμένη περιγραφή της πολιτισμικής πυραμίδας της Ευρώπης, όπως αναφέρθηκες στην υποσημείωση για την ιεράρχηση των λαών.

Με εκτίμηση,
Ρωμανός Αλλοβόργης.

Ανώνυμος είπε...

Με αυτο το ωραιο κειμενο, για καποιο λογο θυμηθηκα αυτον τον ψυχανωμαλο, τον Παντελη (βοιδο)mountains, την ντροπη των εγωριων epic metal οπαδων, που ολο αναφερεται σε επικο και ηρωικο τροπο(και σταση)ζωης, αλλα ταυτοχρονα δηλωνει κομμουνιστης(αλλα και χριστιανος ορθοδοξος)...

Ανώνυμος είπε...

από πού και ως πού προκύπτει ότι οι ναζί είναι οι ρομαντικοί;
Αν δεν ήταν δηλαδή, πόση έκταση θα ελάμβανε η γενοκτονία της Ευρώπης;
επειδή ή είσαι λίγο ανιστόρητος, ή θες να περάσεις προς τα έξω αυτό που σε συμφέρει: Αν δεν υπήρχε η δημοκρατία της Βαϊμάρης, δεν θα υπήρχαν και οι ναζί.
Με άλλα λόγια, ο ναζισμός είναι το είδωλο του κομμουνισμού.
Στάλιν και Χίτλερ φιλαράκια ήταν, υπάλληλοι των Ρότσιλντ και οι δύο, και ως καλοί υπάλληλοι εξυπηρέτησαν τα σχέδια του αφεντικού τους.

Ανώνυμος είπε...

Οι βλάκες παραμένουν αήττητοι!

Ανώνυμος είπε...

οι χαρακτηρισμοί είναι το χαρακτηριστικό όσων έχουν ένδεια επιχειρημάτων.
Σε παραπέμπω να διαβάσεις τα εξής:
'Wall Street and the Rise of Hitler' (Chris Sutton)
'Wall Street and the Bolshevik Revolution' (του ιδίου)
Να σου επισημάνω επίσης πως όταν ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία η Standard Oil του εβραίου Ροκφέλερ δημιούργησε παράρτημα της εταιρείας στη Γερμανία, το οποίο 6πλασίασε τις παραγωγικές δυνατότητες σε άνθρακα της ναζιστικής Γερμανίας.
Να σου επισημάνω επίσης πως όταν έγινε η ενοποίηση με την Αυστρία (το λεγόμενο Άουνσλους) αλλά και η άνευ όρων παράδοση της Τσεχίας όλο το χρυσό των χωρών αυτών πέρασε μέσω της νεοιδρυθείσας τράπεζας BIS στα χέρια των ναζί.
Να σου θυμίσω το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ.

Αυτά τα ολίγα. Μπορείς εσύ να συνεχίσεις τους χαρακτηρισμούς.
Μήπως θες να σου πω και γιατί έγιναν οι δύο πόλεμοι; Τι συμφέροντα εξυπηρέτησαν και ποιανού έθνους (το οποίο φυσικά δεν είναι οι Γερμανοί); Νομίζω δεν χρειάζεται, τις συνέπειες τις ζεις σήμερα.