2/10/13

THE FOURTH WORLD

EPILOGUE: THERE CAME A TIME WHEN THE OLD GODS DIED! THE BRAVE DIED WITH THE CUNNING! THE NOBLE PERISHED, LOCKED IN BATTLE WITH UNLEASHED EVIL! IT WAS THE LAST DAY FOR THEM! AN ANCIENT ERA WAS PASSING IN FIERY HOLOCAUST!

Στο Ράγκναροκ οι αρχαίοι θεοί πέθαναν σε μια μεγάλη μάχη. Κι από τις στάχτες του παλιού κόσμου αναδύθηκαν νέοι κόσμοι και νέοι θεοί, αναπαράγοντας τον πρωταρχικό δυϊσμό. Ο αγαθός Μπάλντερ έγινε ο γεννήτορας της μακάριας New Genesis, της επικράτειας όπου συνυπήρχαν αρμονικά η αμόλυντη φύση και η καθαρή τεχνολογία, η δικαιοσύνη και η ελευθερία. Αντίθετα, μια μοχθηρή μάγισσα μορφοποίησε τον μαύρο κόσμο της Apokolips, έναν βιομηχανικό πολιτισμό βάρβαρης στρατιωτικοποίησης και αντιαισθητικής μονοτονίας.
Στα νεοσύστατα πεδία των μακρυνών άστρων οι υπέρμαχοι της Ολύμπιας τάξης θα αντιμάχονταν  τους δαίμονες της φουτουριστικής κόλασης, υπηρετώντας για μια ακόμη φορά τους επαναλαμβανόμενους κύκλους του Χρόνου...
 

Ο Τέταρτος Κόσμος είναι το κορυφαίο έργο του πολυγραφότατου αμερικανού σχεδιαστή και συγγραφέα Jack Kirby. Ήδη 53 χρονών το 1970 όταν εγκατέλειψε τη MARVEL για την DC, ο ακούραστος καλλιτέχνης έπρεπε να αποδείξει στο κοινό του πως όχι μόνο εξακολουθούσε να σχεδιάζει με το μοναδικό του στυλ αλλά πως μπορούσε επίσης να γράφει σενάρια εφάμιλλα των ιστοριών του παλιού του συνεργάτη Stan Lee. Και τα κατάφερε πέρα από κάθε προσδοκία γράφοντας και σχεδιάζοντας ένα φιλόδοξο δοκίμιο πάνω στην (θε)ανθρώπινη φύση.
Στη δεκαετία του 60, οι κλασικές Lee/Kirby περιπέτειες του Thor είχαν ήδη αναστήσει τους ξεχασμένους θεούς του Βορρά. Στον Τέταρτο Κόσμο ο Kirby δημιούργησε μόνος του ένα σύγχρονο πάνθεο από το μηδέν.

 

Η ιστορία ξεκίνησε μάλλον συμβατικά τον Οκτώβριο του 1970 στο τεύχος 133 του SUPERMANS PAL, JIMMY OLSEN, με συμμορίες μηχανόβιων, πειράματα γενετικής και χίπικους καταυλισμούς, για να απογειωθεί λίγους μήνες αργότερα προσθέτοντας τρείς νέους τίτλους - THE FOREVER PEOPLE, THE NEW GODS, MISTER MIRACLE - και να καταλήξει σε έναν πολυδιάστατο, διαδραστικό πόλεμο των κόσμων.
Κάθε μήνα οι σκηνές εναλλάσσονταν αβίαστα από τα εξώτερα σύνορα του αχανούς διαστήματος στους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων της διπλανής πολυκατοικίας. Επιστημονική φαντασία, οικολογικό κίνημα, θρησκευτικές αιρέσεις, ψυχεδέλεια και ποπ κουλτούρα εμπλούτιζαν τα καρέ των κόμικς όπου οι Θεοί ζούσαν και μάχονταν ανάμεσά μας.
 

Το σενάριο αναβαθμίστηκε σημαντικά με τις μάλλον αργοπορημένες εξηγήσεις που δόθηκαν στο έβδομο τεύχος των Νέων Θεών για τους πρωταγωνιστές Scott Free και Orion. Γιοί των αντίπαλων ηγεμόνων Izaya και Darkseid, οι δυο ήρωες  ανταλλάχτηκαν κάποτε ως όμηροι χάριν μιας σύντομης εκεχειρίας. Αναγκάστηκαν έτσι να ενηλικιωθούν στο εναντιωματικό περιβάλλον της αντίπαλης παράταξης, υπομένοντας τις συνέπειες και απαντώντας στις προκλήσεις.
Τα γονίδια ή το σύστημα εκπαίδευσης θα υπερίσχυαν στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους; Ο Mister Miracle ήρωας Scott Free θα εξελισσόταν σε θαυματοποιό των αποδράσεων αναζητώντας προσωπική ελευθερία ενώ ο παρορμητικός Orion θα επιβαλλόταν στους εχθρούς του αγωνιζόμενος μέχρι τέλους να τιθασεύσει τον άγριο εαυτό του.
 

Ωστόσο, δεν είναι οι δικοί τους χαρακτήρες που οριοθετούν το μέγεθος και την ποιότητα της ηθικής τάξης στην όπερα του διαστήματος του Kirby. Ο μέγας δικτάτορας Darkseid σκιάζει ολόκληρο το σύμπαν με την μανιώδη αναζήτηση της εξίσωσης της αντιζωής, που σαν τρομερή σύλληψη ξεπερνά τον Τέταρτο Κόσμο. Υπάρχει άραγε ένα μαύρο δισκοπότηρο, μια μαγική φόρμουλα που να μπορεί να εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο όλων των έλλογων όντων;

Όπως γνωρίζουν οι μυημένοι, η δύναμη της θέλησης κατευθύνει το πεπρωμένο. Και γι’ αυτό, στον αέναο κύκλο της ζωής και του θανάτου που ορίζει την τραγική μοίρα του ανθρώπινου είδους, ένας ζοφερός επίλογος μπορεί να οδηγεί απρόσμενα σε έναν ευοίωνο πρόλογο...

PROLOGUE: AS IT WAS IN THE TIME OF THE OLD GODS... THE TITANIC STRUGGLE FOR THE FATE OF MANKIND IS TO RANGE ONCE AGAIN!! THE NEW GODS WIELD GREATER POWER… FOR IN OUR DAY, IT’S WE WHO LIVE IN THE DARK SHADOW OF THE OUTCOME!

 

 

Η εισαγωγή: Ο «Επίλογος» από την πρώτη σελίδα του πρώτου τεύχους της σειράς THE NEW GODS.
Το τέλος: Ο «Πρόλογος» από την τελευταία σελίδα του πρώτου τεύχους της σειράς THE NEW GODS.
THE NEW GODS #7: The Pact (Φεβ 1972). Η ιστορία που ο ίδιος ο Kirby θεωρούσε απόγειο όχι μόνον του Τέταρτου Κόσμου αλλά και ολόκληρης της καριέρας του.
Οι εικόνες:
α) EPILOGUΕ. Η πρώτη σελίδα του πρώτου τεύχους της σειράς THE NEW GODS.
β) Apokolips is under attack!! Πανοραμικό δισέλιδο από την ιστορία The Pact.
γ) Άγγελοι καταδρομείς. Λεπτομέρεια από την προηγούμενη εικόνα.
δ) Το εξώφυλλο του τεύχους THE NEW GODS #7.
ε) PROLOGUE. Η τελευταία σελίδα του πρώτου τεύχους της σειράς THE NEW GODS.
Ο δημιουργός: Jacob Kurtzberg (1917-1994). Αμερικανοεβραίος με ελληνότροπα πρότυπα. Όλοι του οι θεοί έχουν ανθρώπινη μορφή, ελαττώματα και προτερήματα. Οι κοσμικές συγκρούσεις που διηγείται, εμπνέονται από την Ολύμπια Τάξη, την Τιτανομαχία και το Λυκόφως των θεών.
Jack Kirby’s Fourth World:
SUPERMAN’S PAL, JIMMY OLSEN
(15 τεύχη, Οκτ 1970 - Απρ 1972, #133-139 και #141-148)
THE FOREVER PEOPLE (11 τεύχη, Φεβ 1971 - Σεπτ 1972)
THE NEW GODS (11 τεύχη, Φεβ 1971 - Οκτ 1972)
MISTER MIRACLE (18 τεύχη, Μαρ 1971 - Μαρ 1974)
NEW GODS - EVEN GODS MUST DIE! (Νοε 1984)
THE HUNGER DOGS (Μαρ 1985)